Maden bij het konijn

Bij warm weer komt het zeer regelmatig voor dat de achterhand van konijnen worden aangevreten door een grote hoeveelheid maden.

Wat is de oorzaak van maden?

Maden komen uit eitjes die gelegd worden door de bekende ‘strontvlieg’ (blauwgroene kleur). De vliegen komen af op plakpoep aan de achterhand van konijnen, of op natte vacht bijvoorbeeld door urine. Binnen een paar uur kunnen maden de huid aanvreten en inwendige schade aanbrengen. Let erop dat uw konijn niet apathisch wordt, dit is een slecht teken.Wat is de beste behandeling tegen maden?

Mocht u maden zien ga dan zo snel mogelijk naar uw dierenarts, dit is een spoedgeval! De dierenarts zal het konijn onder sedatie brengen, de maden verwijderen, alles goed schoonmaken en medicatie toedienen (pijnstilling, soms antibiotica en een middel dat madeneitjes doodt). Als er te veel maden zijn is het konijn soms niet meer te redden doordat er teveel schade is aangericht.

Wat kan ik doen om maden te voorkomen?

Check in warme perioden elke dag uw konijn op plakpoep en verwijder het. Plakpoep is meestal een voedingsprobleem en is goed te voorkomen door veel ruwvoer (hooi) te geven en maximaal 20 gram/kg konijnenkorrels per dag. Als er veel vliegen in de buurt zijn kan het verstandig zijn horgaas aan de buitenzijde van het hok te plaatsen, of het konijn binnenshuis te zetten.