Blaasproblemen bij het konijn

Blaasproblemen bij het konijn komen regelmatig voor, deze problemen zijn over het algemeen goed op te lossen.

Wat zie ik bij blaasproblemen?

Een konijn met blaasproblemen kan de volgende symptomen vertonen: natte achterhand, strekken bij plassen, onzindelijk zijn, onrustig heen en weer springen of (in een later stadium) stil en apathisch zijn, bloed plassen. Overigens hoeft rode urine bij het konijn niet schadelijk te zijn. In bepaalde omstandigheden kan het lichaam kleurstoffen aanmaken die niet door het lichaam kunnen worden afgebroken, deze worden dan via de urine uitgescheiden.

Uitvloeiing bij vrouwtjeskonijnen kan ook het gevolg zijn van een baarmoederontsteking.

Wat moet ik doen?

Omdat uitvloeiing nogal verschillende oorzaken heeft, is het verstandig uw konijn door de dierenarts na te laten kijken.

Hoe weten we wat er aan de hand is?

Met behulp van een urineonderzoek kan er worden bepaald of er sprake is van een blaasontsteking. Soms is er nader onderzoek nodig zoals een röntgenfoto van de blaas, om blaasstenen te ontdekken.

image-1
Klik op de foto voor een grote versie


Wat is de behandeling?

Dat ligt aan de achterliggende oorzaak. Blaasontsteking is met medicatie goed te behandelen. Blaasstenen kunnen helaas alleen operatief verwijderd worden. Een konijn met blaasgruis of –stenen kan beter niet teveel brokjes krijgen, maar juist veel hooi. Een baarmoederontsteking is ook slechts operatief te behandelen. Met de juiste narcose en een goede nazorg hebben deze operaties een uitstekende prognose.

Wat kan ik doen om blaasproblemen te voorkomen?

In verband met preventie voor blaasstenen is het verstandig om geen lik- of knaagstenen te geven, deze bevatten veel calcium wat niet goed is voor een konijn. In verband met de hoge incidentie van baarmoederontsteking (en baarmoedertumoren) is het verstandig vrouwtjeskonijnen op jonge leeftijd te laten steriliseren.