Voeding van het konijn

Hooi: het allerbelangrijkst wat je konijn nodig heeft!

Zorg dat je konijn onbeperkt hooi kan eten, hooi, hooi en nog eens hooi. Het is erg belangrijk voor een goede afslijting van het gebit en voor goede bewegelijkheid van het maag/darmkanaal van je konijn.

Naast hooi bestaat de dagelijkse voeding uit grassen, kruiden en groenten. Voorbeelden van geschikte groenten en (on)kruiden zijn: andijvie, witloof, peterselie, wortelloof, spinazie, koriander, wilde peen, paardenbloem, klaver, brandnetel, zevenblad en kamille. Geef geen kool, gemaaid gras, aardappelen, aardappelschillen of brood aan je konijnen. Beperk suikerrijke producten als bieten en fruit, dit verstoort de darmwerking.

Naast groenvoer en hooi hebben konijnen ook brok nodig. De hoeveelheid is per konijn verschillend. Dit ligt aan het gewicht van je konijn, dit staat meestal op de zak brokken vermeld wat het gemiddelde voer per konijn is ( gemiddeld is dit 20 gram korrels per kilogram konijn). Het liefst kies je hier voor biks of pellets.. bij voorkeur langvezelig. Wij raden meestal niet aan om gemengd voer te geven, zo voorkom je dat je konijn er enkel aaleen de lekkerste dingen uit pukt en daardoor tekorten oploopt.

(links op de foto ziet u gemengt voer, wij raden dit af omdat je konijn dan selectief gaat eten. rechts op de foto en hier onder zie je het voer wat wij adviseren.)Om te vermijden dat de tanden te lang worden, is een goede slijtage noodzakelijk. Geef ze daarom extra knaagmateriaal zoals takken van fruitbomen of wilgen. Geef geen snoep, lik- of knaagstenen. Ze kunnen steenvorming veroorzaken in de urinewegen en de tanden op een verkeerde manier doen afslijten. Geef liever taai en vezelig voeder om de tanden gezond te houden.

Konijnen maken twee soorten mest: droge, harde vezelige keuteltjes, en zwarte, glimmende trosjes zachte blindedarmkeutels. De blindedarmkeutels zijn een bron van voedingsstoffen en worden terug opgegeten, direct uit de anus. Dit is een normaal proces. Bij een gezond konijn zie je deze keutels dus niet.

* Leg het voer en hooi zo ver mogelijk van de toilethoek af. Konijnen zijn zindelijke dieren en houden hun toilet en voeder graag gescheiden.