De vacht

Verlies van haren: Konijnen ruien over het algemeen 4 keer per jaar, gedurende de zomer en de winter. Midden in de zomer is er een lichtere rui en aan het einde van de zomer is er een hevige rui periode, want in deze tijd word de wintervacht gevormd. In de winter is er weer een lichtere rui, en dan aan het einde van de winter valt de dikke wintervacht uit en komt er weer een mooie dunnere vacht te voorschijn.Zodra je konijn in de rui is kan je dat heel goed merken en dit zie je ook duidelijk.Tijdens de rui periode kan je het beste zoveel mogelijk oud haar verwijderen. Hoe minder haar je konijn oplikt wanneer hij zich wast, hoe kleiner de kans is op verstopping door overtollig haar in het maag/darmkanaal. De vacht van een kortharige konijn kan je prima verzorgen met een rubberborstel met korte stevige punten. Hiermee schuif je veel loszittende haren uit de vacht. Losse plukken die overal uit de vacht steken kan je gewoon met vingers weg halen.

Heeft je konijn wat langer haar, of langer haar rondom zijn kop dan is een rubberborstel met korte punten niet geschikt. Je kan dan beter een haarborstel gebruiken. Het beste gebruik je een borstel met bijvoorbeeld varkenshaar dat werkt het prettigst. Van een ''gewone'' synthetische borstel worden de haren statitisch en dit is niet prettig voor je konijn.

Klitten:

De vacht van een langharig konijn raakt natuurlijk sneller in de klit. Klitten zitten vaak rond de staart, tussen de achterpoten, en in de oksels van de voorpoten. Konijnen met enkel veel haar rond de kop krijgen snel klitten achter de oren. Langharige moet je buiten de rui periode ook regelmatig borstelen. Als je met de vingers probeert het haar van je konijn te ontklitten en dit lukt niet dan kan je heel voorzichtig een plukje weg knippen.

Angorakonijn:

Voor de vacht van een Angora konijn moet je veel tijd nemen. Je kamt het regelmatig maar deze heeft ook eens in de 2 tot 3 maanden een knipbeurt nodig. Deze knipbeurten zijn echt noodzakelijk, omdat anders het onderste deel van de vacht gaat vilten. Wanneer dat gebeurd veranderd de vacht in een harnas dat strak om zijn lijfje gaat zitten. Hierdoor kan de huid niet ademen.