Weetjes over onze pluizige vriendjes!!

* Konijnen zijn geen knaagdieren maar haasachtigen

* Om aan een vijand te ontkomen, rent een konijn vaak in zigzag-patronen

* Grote oren horen kleine geluidjes

* Een moeder-konijn krijgt soms wel 30 jongen per jaar

En verder.............

Wist je dat konijnen een heel goed geheugen hebben?

Konijnen hebben een heel sterk geheugen. Ze onthouden plaatsen weaar ze al eens eerder zijn geweest en onaangename ervaringen of emoties vergeten ze ook niet snel. Wanneer twee mannetjes of vrouwtjes verwikkeld raken in een gevecht zal het nadien moeilijk zijn om ze nog te koppelen. Dit zullen ze zich nog een hele tijd herinneren.

Wist je dat konijnen zelfs hun naam leren?

Net zoals je honden en katten naar hun naam leert luisteren kan je dit ook bij je konijn doen. Dit gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag, maar na een hele poos (enkele maanden) zal je konijn zijn naam herkennen. Zo zijn er ook mensen die de tijd nemen om hun konijn enkele andere woorden te leren.

Wist je dat konijnen dromen en kunnen slapen met hun ogen open?

Droomt een konijn?: Volgens recent wetenschappelijk onderzoek zouden alle zoogdieren en dus niet alleen de mens dromen. Ook bij konijnen heeft men tijdens de slaap snelle oogbewegingen, typisch voor de REM-slaap, vastgesteld. Tijdens de REM-slaap dromen mensen.

Slapen met open ogen: Vaak slaapt een konijn met de ogen open. Als eigenaar denk je dat je huisdier wakker is, terwijl het konijn zich in een diepe slaap bevindt. Soms lijkt het ook alsof het konijn voor dood in zijn kooi ligt, tot het opeens wakker is en gaat staan. Elke eigenaar van een konijn maakt het vroeg of laat mee: je komt thuis en je konijn ligt stil op zijn zij in de kooi zonder te bewegen. Net wanneer je het ergste vreest springt het konijn overeind, niets aan de hand!

Wist je dat konijnen een heel goed gehoord hebben en goed zicht?

Gehoor: Een konijn kan zijn oren in alle richtingen bewegen. Bovendien hebben de oren een merkwaardige functie: ze regelen de inwendige temperatuur en zorgen voor het afgeven van hitte. Wellicht is dit het alternatief dat de natuur heeft voorzien om te compenseren dat konijnen niet kunnen zweten. Alleen in de mond hebben ze kleine zweetklieren.

Zicht van konijn: Een konijn heeft een bijna perfect panoramisch zicht van driehonderdzestig graden. Dit komt doordat de ogen zich op de zijkant van de schedel bevinden. Een konijn kan op die manier in de natuur vanuit alle richtingen roofdieren detecteren. Ze kunnen alles zien wat achter hen gebeurt zonder het hoofd te moeten draaien. Alleen recht voor de neus hebben ze een blinde vlek waar ze niets zien. Daardoor kan een konijn soms schrikken wanneer je recht op hem afkomt en hij dat te laat heeft opgemerkt. Ze kunnen ook rechtstaan op hun achterpoten om zo de omgeving beter te kunnen bekijken. Bovendien ziet een konijn ook scherp in de verte. Wat voor ons veraf lijkt kunnen konijnen al in groot detail waarnemen.

Wist je dat konijnen goede ''springers en lopers'' zijn?

Konijnen hebben ontzettend sterke achterpoten zo sterk dat een konijn vanuit stil staan 1 meter hoog en hoger kan springen. Met gemak springen zij ook 2,4 meter ver. Bovendien doen konijnen die goed in hun vel zitten een ''vreugde'' sprongetje. Soms word dit ook wel een ''Bunny Jump'' genoemd. Ze springen dan uit het niets om hoog en maken een rare/aparte beweging met hun poten. Ook kan een konijn soms met een enorme vaart door de woonkamer spurten, waarbij het alle hoeken van de kamer aandoet of in rondjes loopt. Niet alle konijnen vertonen dit gedrag, maar het komt wel regelmatig voor.

Wist dat je dat konijnen ook eigen keutels eten?

Een konijn dat een gezonde voeding krijgt zal blindedarmkeutels produceren. Meestal gebeurt dit ’s nachts. De keutels eet hij vervolgens direct van de anus terug op. Dergelijk gedrag klinkt ons vies in de oren, maar voor de gezondheid van het konijn is het heel belangrijk. De blindedarmkeutels bevatten immers een groot aantal essentiële voedingsstoffen. De voeding van een konijn bestaat uit veel vezels en plantaardig voedsel. Dit is hard om te verteren. Door het produceren en eten van deze zachtere keutels neemt het konijn terug stoffen op die de eerste keer nog niet in het lichaam waren opgenomen. Deze keutels zien eruit als kleine trosjes druiven. Bij een gezond konijn zou je echter nooit blindedarmkeutels in de kooi mogen vinden. Wanneer een konijn ze niet meer eet kampt het wellicht met overgewicht waardoor het de anus niet meer kan bereiken, of maak je ergens een voedingsfout. Zorg ervoor dat je konijn steeds de juiste voeding krijgt.Wist je dat konijnen een natuurlijk alarmsignaal afgeven?

Wanneer een konijn iets verdachts merkt of iets hoort wat hij niet gewend is dan kan hij heel hard met de achterpoten op de grond stamoen. In de natuurlijk doen ze dit om andere te waarschuwen voor gevaar. Als je konijn dit dus doet is er niets mis, maar wil hij jou en de andere konijnen als deze er zijn iets duidelijk maken.

Wist je dat konijnen niet kunnen braken?

Merkwaardige bouw van de slokdarm: In tegenstelling tot mensen of katten kan een konijn niet braken, ook niet wanneer de darmwerking verstoord is. Dit komt door de bouw van het spijsverteringsstelsel. De spieren van de slokdarm kunnen het voedsel maar in één richting bewegen, naar de maag toe. Omdat konijnen niet kunnen braken hebben ze een hoger risico op verstopping van het darmstelsel door haarballen dan bijvoorbeeld een kat.

wist4
Klik op de foto voor een grote versie


Nooit vasten voor een operatie: Omdat er geen risico op braken is zullen dierenartsen met verstand van konijnen nooit een konijn laten vasten voor een operatie. Wanneer je dierenarts dit toch aanbeveelt kan je maar beter op zoek gaan naar een andere dierenarts voor het behandelen van je konijn. Het is juist goed als je konijn ’s morgens voor een operatie eerst nog goed eet.

Wist je dat konijnen erg duidelijk hun ongenoegen kunnen tonen?

Een konijn heeft vaak ondanks zijn natuur van prooidier toch een sterk karakter. Wanneer een konijn ontevreden of ontstemd is, bijvoorbeeld omdat het baasje later dan gewoonlijk is thuisgekomen, kan het zich ostentatief met de rug naar de eigenaar draaien en dit een tijdje volhouden. Natuurlijk zal niet elk konijn dit doen. Net als mensen en andere dieren heeft ook elk konijn een eigen karakter en persoonlijkheid.

Wist je dat konijnen voorwerpen markeren met hun kin?

Typisch gedrag voor een konijn is om met de kin tegen voorwerpen te wrijven. Ze hebben klieren onder de kin en doen dit om die objecten te ‘markeren’ en hun territorium met hun geur af te bakenen. Sommige konijnen doen dit zelfs bij mensen. Gelukkig is de geur zo subtiel dat mensen die niet kunnen ruiken. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over onaangename geurtjes in hui