Geluiden die je konijn kan makenKonijnen worden lang beschouwd als een stil huisdier, en het is waar dat ze niet bekend staan om harde geluiden die de buren lastig vallen. Voor het grootste deel communiceren konijnen met anderen via hun lichaamstaal en gedempte geluiden. De grote verscheidenheid aan geluiden die konijnen kunnen maken, zal je misschien verbazen, maar hoe langer je in de buurt bent van konijnen, je zult opmerken hoe ze vocaal met je communiceren.

Hieronder de meest voorkomende geluiden:

Knorren of zacht blazen: Als je konijn knort of zachtjes blaast wijst dit op ontevredenheid. Het geluid is zacht en meestal moeilijk te horen. Het dier is agressief en kan zelfs gaan aanvallen of bijten. De boosheid van je konijn kan verschillende oorzaken hebben. Probeer uit te vissen wat je dier een bedreigend gevoel gaf.

Gillen/Krijsen: Het geluid van een konijn dat schreeuwt, zal om twee redenen rillingen over je rug sturen. Ten eerste klinkt het akelig dicht bij een doodsbang kind. Ten tweede schreeuwen konijnen alleen als een roofdier hen achtervolgt of sterven. Het is nooit een vals alarm als een konijn gilt.

Piepen: Een konijn maakt normaal gesproken nooit een piepend geluid. Toch zijn er situaties waarin je een konijn kunt horen piepen. Het klinkt een beetje als een angstig klaaggeluid. Jonge konijntjes doen dit wanneer ze het koud hebben of honger hebben. Het diertje kan ook piepen wanneer de fokker ze bij een eerste controle uit het warme nestje haalt. Ook gebeurt het wel eens dat een jong tijdens het werpen buiten het nest terechtkomt, met angstig gepiep tot gevolg.

Stampen met de achterpoten: Als je konijn met zijn achterpoten stampt wil hij je duidelijk maken dat er gevaar op de loer ligt. Door te stampen met zijn achterpoten kan hij andere konijnen waarschuwen. Heel soms kan je konijn ook stampen om dat hij ontevreden is, dit stampen gaat dan iets minder hard.

Tandenknarsen: Het geluid van een konijn dat zijn tanden maalt, is bijna onmiskenbaar. Het is moeilijk om het te verwarren met spinnen, ook al is het op dezelfde manier gemaakt. Als je konijn zijn tanden aan het malen is, hebben ze veel pijn en hebben ze medische hulp nodig.

Grommen: Konijnen kunnen zeker grommen en het gaat vaak vooraf aan een uitval en mogelijk een beet. Als het konijn zich bedreigd voelt (zelfs door jou), zullen ze geen moeite hebben om te grommen en uit te vallen.

Snuiven: Snuiven kan vóór of samen met grommen gebeuren.

Maar ook vrolijke konijnen maken geluid:

Spinnende: Spinnen voor een konijn lijkt veel op spinnen voor een kat, omdat ze allebei ‘gelukkig en tevreden’ betekenen. Katten spinnen echter met hun keel terwijl konijnen het geluid maken door hun tanden lichtjes tegen elkaar te wrijven. Het is een heel zacht geluid, maar eentje waar je naar wilt luisteren.

Zoemende: Terwijl alle konijnen het bij gelegenheid doen, associëren de meeste konijnenverzorgers het met een ongewijzigde bok die zijn liefdesvrouw koestert.