Het koppelen van konijnen!
Het koppelen van konijnen is niet altijd even makkelijk. Neem daarom altijd ruim de tijd om er voor te gaan, begin niet pas in de avond met koppelen, je moet hier echt enkele uren voor uit trekken. Je moet natuurlijk altijd in de buurt blijven voor het geval dat je moet ingrijpen. Zorg dat je genoeg informatie hebt verzameld zodat je weet hoe je te werk gaat om een maatje voor het leven voor je konijn te vinden.
Ram & Voedster:
Dit is over het algemeen de makkelijkste koppeling. Natuurlijk kan het voorkomen dat de konijnen elkaar niet mogen maar dit is de meest voorkomende koppeling. Zorg ervoor dat het mannetje geholpen is, dit kan vanaf dat de balletjes zijn ingedaald (na ongeveer 3 maanden). Is het mannetje geholpen laat hem dan nog 2 weken apart van het vrouwtje zitten omdat dan pas alle levende zaadcellen dood zijn gegaan. Het vrouwtje hoeft niet geholpen te zijn, dit kan natuurlijk wel.
Ram & Ram:
Dit is geen ideale situatie maar zal ook in sommige gevallen goed gaan. De koppeling van twee rammen loopt het meest uit op een vechtpartij. Dit komt omdat de rammen allebei dominant willen zijn. Als konijnen eenmaal echt gaan vechten dan gaan ze door tot de dood. Als de twee rammen nog nooit gevochten hebben kan je ze nog allebei laten castreren, dit verkleint de kans dat ze ooit gaan vechten. Maar is ook geen garantie!
Voedster & Voedster:
Dit is ook geen ideale situatie maar zal in sommige gevallen toch goed gaan. De meeste kans van slagen heb je als je twee voedsters uit hetzelfde nest hebt. Als zij altijd bij elkaar hebben gezeten dan kan dit goed blijven gaan, het zou echter mis kunnen gaan als de voedsters geslachtsrijp worden. Dit is als ze ongeveer 3 maanden zijn.
Groepskoppeling:
Dit is een behoorlijk pittig klusje. Je kan een heel leuk koppeltje hebben maar je weet nooit hoe ze gaan reageren als er een nieuw konijn bij komt. Het koppelen van een grotere groep heeft dan ook echt veel meer tijd nodig dan een koppeltje van 2 maken. Dit komt omdat er nu veel meer plaatsen in rangorde te verdelen zijn. Zorg er in elk geval voor dat je evenwicht in de groep hebt, in de eerste plaats kan je dit bereiken door te kijken naar hoeveel voedsters en hoeveel rammen je wilt plaatsen in de groep. (Zorg er altijd voor dat de rammen die je gaat koppelen geholpen zijn)
Houd er ook altijd rekening mee dat de koppeling met heel veel konijnen misschien niet gaat lukken, sommige konijnen kunnen nu eenmaal niet samen in een groep leven. Je zal dan bijvoorbeeld meerdere groepen kunnen maken.
Hoe kan ik koppelen?
Er zijn 2 manieren die je kan toepassen om een koppeling hopelijk succesvol te laten verlopen. Hier onder zijn ze in het kort omschreven.
Manier 1:
* Maak een neutrale koppelruimte, dit houd in dat beide konijnen hier nog nooit geweest zijn. De koppelruimte moet aangepast worden op de grote van de konijnen, voor dwergkonijnen nemen wij 4 vierkante meter en voor grote konijnen 8 vierkante meter. Je kan een koppelruimte maken door gebruik te maken van een ren of een gedeelte van een kamer. Zorg er in iedergeval voor dat de konijnen er meerdere uren door kunnen brengen, voor een koppeling moet echt de tijd genomen worden.
* In de koppelruimte kan je een aantal dingen neerzetten waarachter ze even kunnen schuilen, zoals een kartonnen doos of een tunnel. Zet een voerbakje neer, hooi en een drinkfles of drinkbak. Maak de koppelruimte niet te vol!
* Leg voor de zekerheid ovenhandschoenen neer om de konijn uit elkaar te halen, konijnen kunnen namelijk hard bijten of krabbelen.
* Nu kunnen de beide konijnen in de koppelruimte geplaatst worden.
* De konijnen zullen nu vanzelf bij elkaar gaan kijken, achter elkaar aan rennen, op elkaar gaan rijden en er zullen een aantal plukken haar in het rond vliegen. Dit alles doen ze om de rangorde te bepalen dus ook het vrouwtje zal op het mannetje gaan rijden.
Nu zijn er verschillende reacties van de konijnen mogelijk:
* Een van de konijnen word direct de baas en de ander accepteert dit.
* De konijnen zullen een aantal uren achter elkaar aanrennen, op elkaar rijden en zullen daarna eruit zijn wie de baas zal worden.
* De koppeling kan ook enkele dagen duren, dat dan pas 1 van de konijnen opgeeft en de ander dus boven hem zal staan in de rangorde.
* Er kan ook direct een gevecht ontstaan, dit lijkt al snel zo bij konijnen maar als er echt bloed gaat vloeien dan moeten de konijnen direct uit elkaar en zullen de ovenwanten van pas komen.
* Het kan ook zijn dat de konijnen eerst niet naar elkaar gaan kijken, dit kan komen doordat de koppelruimte te groot is of ze hebben meer tijd nodig om aan een ander konijn te wennen.
Manier 2:
* Wissel de konijnen om de week om van hok, op deze manier wennen ze aan elkaars geur.
* Zet de konijnen op neutraal terrein en laat ze 10min bij elkaar, zorg ervoor dat de konijnen positief uit elkaar gaan. Dus haal ze uit elkaar voordat ze gaan vechten. Zo houden ze de gedachten dat het leuk is om samen te zijn.
* Doe de koppeling iedere dag 10min en als het goed gaat 15min, op deze manier ga je steeds verder uitbreiden totdat de konijnen bij elkaar kunnen blijven.