Aanschaf van een konijn

Het konijn is een populair huisdier bij kinderen, maar zeker ook voor volwassenen is het leuk om een stel konijnen te hebben. Het konijn staat ook in de top 3 van favoriete huisdieren in Nederland. Konijnen kunnen je ontzettend veel gezelligheid geven, maar ook hun gedrag is erg interessant. Ze zijn vaak slimmer dan mensen denken en het is ook mogelijk om ze ontzettend veel dingen te leren. Wie konijnen wil gaan houden moet er zeker wel goed over nadenken, weet waar je van te voren aan begint! Vaak worden konijne gekocht in een impuls omdat ze er vaak zo schattig uit zien. Nu begrijpen we dit natuurlijk wel alleen het gebeurd dan ook regelmatig dat zo'n impuls aankoop uitloopt in een teleurstelling.

Waarom wil ik een konijn?

Als je overweegt een konijn aan te schaffen moet je er wel bij stil staan wat je van een konijn verwacht. Konijnen worden heel vaak gezien als knuffeldieren, maar niet elk konijn is daar dol op. Vaak vinden ze het niet fijn om steeds maar opgepakt te worden of om de hele tijd maar te worden vast gehouden. Als ze dit van kleins af aan leren is het vaak al een stuk makkelijker maar dan nog weet je niet altijd of dit ook zo is als ze ouder worden. Zoek je een diertje dat het fijn vind om aandacht te krijgen, geaaid te worden, dat leuk is om naar te kijken als het vrolijk rond huppelt en dat bij de juiste verzorgen oud kan worden? Dan is een konijn zeker wel een goede optie!

Als ik een konijn wil aanschaffen waar denk ik dan aan?:

* Heb ik voldoende tijd voor de verzorging van een konijn: Konijnen hebben natuurlijk verzorging nodig. De hoeveelheid tijd hangt er vanaf wat voor huisvesting je konijn heeft. In elk gevsal moet je je konijn dagelijks voeren, vers water geven, en je moet het hok regelmatig schoonmaken dit zeker 1 keer per week. Verder heeft een konijn met lang haar extra vachtverzorging nodig. Dit om klitten of terwijl vervilten van de vacht te voorkomen.

* Heb ik voldoende ruimte beschikbaar?: Konijnen zijn groepsdieren die je beter met meerdere kan houden. Je hebt dus in eerste instantie al een hok nodig die groot zat is voor twee konijnen. De konijnen moeten languit kunnen liggen en rechtop kunnen staan in hun hok. Ook belangrijk is het om een toilethoek in de kooi te hebben en daarnaast moeten ze er ook nog eens loopruimte hebben. Voor bijvoorbeeld 2 kleine konijnen kom je al snel op een hok van 150 x 60 cm x 60 cm. Naast een hok hebben ze natuurlijk ook nog de ruimte nodig om lekker rond te kunnen rennen/huppelen.

* Wat voor konijn wil ik aanschaffen?: Denk van te voren goed na over welk ras je zou willen aanschaffen en lees daar zeker eerst meer informatie over om teleurstellingen te voorkomen.

* Voer: Begin altijd met het voeren van het voer wat het konijn al gewend is, je kan daarna altijd over stappen op je eigen brokken, maar dan moet je dit in het begin wel mengen. Zo kan het konijn er aan wennen.

Eigenlijk zijn er heel veel dingen waar je op kan letten als je tot het besluit bent gekomen om een konijn aan te schaffen. Hopelijk vind jij een maatje voor het leven en geniet je net zo als wij dat doen van konijnen.

Hoe kan je zien of een konijn oud genoeg is?

Te jongen konijnen zijn net bolletjes wol. (zo tussen de 4 en 5 weken). Ze hebben op dat moment nog hun nestharen en dat maakt het nou juist dat ze er zo ontzettend schattig uit zien. Vanaf 6 weken mogen de konijntjes het nest verlaten en dan hebben ze gladdere dekharen. Dit is bij langharige konijnen wat anders, bij hun blijft de vacht wijd staan.

Koop ik een mannetje of een vrouwtje?

Kies je voor een mannetje (ram) of een vrouwtje (voedster)? Rammen hebben een heel evenwichtig karakter maar kunnen urine gaan spuiten (sproeien) dit gaan ze vooral doen als ze een voedster ruiken. Over het algemeen hebben rammen een zachter karakter dan de voedsters. Een voedster kan schijnzwanger worden, ze heeft dan last van haar hormonen, gaat dan een nestje bouwen en kan wat humeurig zijn.

Eerst een ram:

Als je kiest voor een jong rammetje zou je hem alleen kunnen houden totdat hij oud genoeg is om hem te laten castreren (drie maanden). Twee weken na de castratie kan je dan een leuk vrouwtje voor hem zoeken. Dit kan een jong vrouwtje zijn maar ook een wat ouder vrouwtje.

Eerst een voedster:

Als je eerst een jonge voedster koopt dan kan je er een gecastreerd rammetje uit de opvang aan koppelen.

Als je de voedster laat helpen en er later een jonge ram bij zet dan ga je waarschijnlijk problemen krijgen. De ram zal op de voedster blijven rijden of hij kan gaan sproeien. Dan zal de ram later ook gecastreerd moeten worden.

Ram en voedster tegelijk kopen:

In het begin zullen de konijnen samen kunnen zitten maar voor de konijnen drie maanden worden moeten ze uit elkaar, de konijnen worden geslachtsrijp en anders gaan er nestjes komen. Je zal de ram kunnen laten castreren en na twee weken kan je de ram weer terug koppelen aan de voedster. Let er wel op dat je de twee konijnen dus al die tijd apart moet kunnen houden.